schliessen

Residential building Barcelona
AV Monografias 223-224
​​​​​​​

ZHB Luzern renovation
werk, bauen+wohnen 7/8
 

Study by invitation
Heilpädagogisches Zentrum Ibach
1st place
 

Residential building Barcelona
'Ein Blickfang für Barcelona'
SonntagsZeitung 31.05.20
 

Residential building Barcelona
nomination Premio FAD
architecture award Spain
 

Study by invitation
Pfarreizentrum Gerliswil
1st place
 

Study by invitation
Schädrütihalde Luzern
1st place
 

Project 4VIERTEL Seetalplatz Emmen
status execution planning
 

Ruswil central redevelopment
with Eberli Sarnen
completion July 2020

 

Formation
Lussi Studio SL Barcelona
 

Lussi + Partner AG
Neustadtstrasse 3
CH-6003 Luzern
T ++41 (0)41 228 20 30
F ++41 (0)41 228 20 31
info@lussipartner.ch
Instagram



Heilpädagogisches Zentrum Innerschwyz

The compact volume, which is differentiated in height, reacts to the existing situation. The positioning of the building enables a spacious outdoor area as a playground for the pupils. The presence of the school on site reminds of the institutional buildings which were traditionally lined up along the Gotthardstrasse, such as the former municipal hall or the orphanage. The compactness of the building helps to reach the Minergie A-Label.

The floor plan layout is clear and simply structured. All the necessary secondary rooms are located within the concrete core. The class rooms are situated in the southwest, the special rooms in the northeast. In order to avoid expensive static exceptions, the over high gym room is located on the fourth floor. The library, resting rooms and the kitchen are on the quiet top floor. Here additional outdoor space is offered by a spacious terrace.

The wood element construction method can be seen in the façade and is defined by repetition and fine nuances in the surface. The horizontal cornices divide the building vertically. They function as weather- and heat protection as well as fire latch. The different levels between horizontal bands, wooden frames, spruce boards and windows create a rhythmic and fine shadow pattern, which gives the façade depth and expresses the clear structure.

Commission
competition, 1st place / TU Halter AG
Building phase
2020-
State
planning
Building owner

Kanton Schwyz

Photos
3D Visualization: DesignRaum, Winterthur
Assistance

Daniele Savi

Laura Ceccon

Magdalena Steiger

Specialist planner

Wood construction: Häring AG, Eiken

Landscape architecture: w+s Landschaftsarchitekten AG, Solothurn

Building physics: RSP Bauphysik, Luzern